Trgovci koriste različite trikove kako bi naveli kupce da plate više, a to ne uključuje samo podizanje cijena ili smanjenje količine proizvoda. Često se kupci prevare pri kupovini proizvoda koji se prodaju na vagu, poput mesa ili kruha.
Kupci posebno imaju problema s mesarima jer je zakidanje na gramaži postalo uobičajeno. “Obratite pažnju, zakidaju na vaganju. Na kontrolnoj vagi u trgovini izmjereno po 78 grama. Nije prvi put da zakidaju. Žena se brani da je takva vaga. Na većoj gramaži se to teže primijeti, ali na 100 grama je baš primjetno”, upozorio je jedan kupac.
Neki bivši mesari su također podijelili svoje iskustvo, upozoravajući na trikove poput natapanja mesa vodom, zbog čega postaje teže te stavljanja dodatnih predmeta ispod papira na vagi kako bi se prikazala veća težina, čime vlasnici mesnica bolje zarađuju.
Mesari su postali toliko nemarni da više ni ne skrivaju metode kojima varaju kupce. Jedna čitateljica je za Dnevno.hr ispričala što je vidjela u mesnici na zagrebačkoj tržnici pred sami kraj radnog vremena.
Mesarka koju inače poznajem i kojoj sam vjerovala što se tiče kvalitete mesa, ogromnom je špricom ulijevala vodu u komad mesa. Potom ga je nehajno bacila u frižider, uzela drugi komad i sve ponovila. Uopće nije gledala vidi li itko to što ona radi. U tom trenutku sam je uhvatila na djelu i odlučila da tamo više neću kupovati”, prepričala je.
Što se tiče trikova s mesom, brojni mesari ne žele samljeti svježe meso, nego kupcima nude već pripremljeno, od prije mljeveno meso, jer se tako rješavaju ostataka, umjesto da kupcima ponude prave komade čistog mesa.
Većini potrošača ne pada na pamet kod kuće ili u trgovini ponovno izmjeriti pakiranje mesa, pa se događa da im u cijenu budu uračunati papir ili plastična ambalaža u kojoj je meso pakirano. Poznati su i trikovi s preljepljivanjem deklaracija, piše zagreb.info, ali i navođenjem različitih cijena na pultu i blagajni.