Srpski mediji ponovno se bave cijenama u hrvatskim restoranima na Jadranu – ali ovog puta s nešto drugačijim tonom. Kako piše Kurir, za razliku od ranijih sezona kad su cijene eksplodirale, ove godine rast cijena u ugostiteljstvu djeluje umjereno ili ga uopće nema.
U tekstu se navodi da su neki restorani zadržali iste cijene kao lani, dok su drugi podigli iznose za simboličnih jedan do dva eura – najčešće kako bi pokrili inflaciju. Ipak, prema analizi agencije Novasol, obrok u hrvatskom restoranu i dalje u prosjeku košta 7 do 10 % više nego u sličnim lokalima u Španjolskoj, Grčkoj ili Portugalu.
Kurir prenosi i izjave gostiju koji su neugodno iznenađeni računima. Jedan primjer: na dalmatinskom otoku dvoje ljudi večeralo je pohane škampe s prilozima i popilo dvije čaše vina i vodu – račun je iznosio 106 eura. „Preskupo“, navodi sugovornica iz Pule koja vodi vlastiti restoran i tvrdi da bi isti obrok kod nje koštao upola manje. Također se ističe da prosječna cijena ručka u srednje kategoriziranom restoranu u Hrvatskoj iznosi oko 15–18 eura, dok sličan obrok u Španjolskoj ili Grčkoj stoji oko 13–15 eura.
Zaključak Kurirovog članka je da Jadran i dalje nosi reputaciju skupog odredišta, no situacija se mijenja. Neki ugostitelji korigiraju cijene, svjesni da gosti sve češće biraju konkurentske mediteranske destinacije. Ipak, kako i sami navode, uvijek će biti onih koji će „ulovljenu divlju ribu predstaviti kao uzgojenu“ – i to, naravno, papreno naplatiti.