Varivo od junetine s graškom
Varivo od junetine s graškom jedno je od onih klasičnih jela koja se često nađu na stolu brojnih obitelji. Toplo i hranjivo jelo na žlicu, kojeg rado jedu i najmanji, jednostavno je i lako za pripremu.
Sastojci:
600 g junetine
400 g graška
1 veći krumpir
3 češnja češnjaka
2 manje mrkve
1 žlica pasirane rajčice
1 žlica ajvara
1 žlica mljevene paprike
1 lovorov list
1 goveđa kocka
750 ml vode
sol, papar
50 ml ulja
šaka svježeg peršina
Priprema:
Meso operite, osušite papirnim ubrusom i narežite na veće kocke. Luk i češnjak nasjeckajte nasitno, mrkvu na kolutiće, očišćeni krumpir na kockice. Zakuhajte vodu s goveđom kockom.
U lonac srednje veličine ulijte ulja da prekrije dno, zagrijte ga, ubacite luk i kad omekša, dodajte meso i sve sastojke osim graška i krumpira i soli. Dinstajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari, a kad se sve sjedini, dodajte tekućinu i poklopite. Kad je meso napola gotovo, za oko sat vremena, dodajte grašak, krumpir i sol. Ostavite da se krčka dok se grašak i krumpir ne skuhaju.