Sernik, pečeni kolač od sira poznat kao tradicionalni poljski kolač, jedna je od omiljenih poslastica u zemlji. Njegova bogata povijest seže stoljećima u prošlost, a ovaj se kolač često priprema za posebne prigode i obiteljska okupljanja.
Tradicionalni poljski sernik radi se od svježeg sira, a često se dodaju jaja, šećer i vanilija. U Poljskoj se često peče u obliku kolača i može imati razne dodatke, poput suhog voća, čokolade ili voćnih preljeva, prenosi Zadovoljna.rs.
Sastojci:
500 g svježeg sira (po mogućnosti kiselog ili mladog)
3 jaja
100-150 g šećera (po ukusu)
1 žličica vanilin šećera ili vanilije
200 g mljevenog keksa (za koru po želji)
100 g otopljenog maslaca (za koru, po želji)
Prstohvat soli
Limunova korica (po želji)
Priprema kore
Ako želite staviti koricu, izmrvljeni keks pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u podmazan kalup i dobro utisnite.