- Krumpir
Krumpir je popularan prilog koji često ostaje nepojedeni. Međutim, kuhani krumpir ne smije se ostavljati na sobnoj temperaturi jer može izazvati rast bakterije Clostridium botulinum, što može dovesti do trovanja hranom. Da biste ga sačuvali za sutra, odmah ga stavite u hladnjak. - Riža
Iako izgleda bezazleno, riža može biti opasna ako se čuva na sobnoj temperaturi. U njoj se mogu razviti bakterije Bacillus cereus, koje predstavljaju značajan zdravstveni rizik. Rižu je najbolje pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. - Gljive
Pripremljene gljive trebaju se konzumirati odmah, a ostatke je potrebno čuvati u hladnjaku, ne duže od jednog dana. Na sobnoj temperaturi mogu ispuštati toksine, a ponovno zagrijavanje može promijeniti strukturu proteina, čineći ih štetnima. - Jaja
Bez obzira na način pripreme, jaja se ne bi trebala ponovno zagrijavati. Zagrijavanje može uzrokovati promjene u bjelančevinama, što može dovesti do probavnih smetnji. Ako ostanu, bolje ih je baciti. - Piletina
Piletinu možete jesti hladnu, ali nije preporučljivo podgrijavati je, jer visok sadržaj proteina može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme kada se zagrije. - Celer, luk i cikla
Iako su često sastojci zimskih juha, oprez je potreban prilikom njihovog ponovnog zagrijavanja. Naime, zagrijavanjem se oslobađaju nitrati koji se mogu pretvoriti u nitrite, a višekratno zagrijavanje može stvoriti kancerogene tvari. - Ulja
Neka ulja poput onih od lješnjaka, oraha, sjemenki grožđa ili avokada imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Njihovo zagrijavanje može dovesti do stvaranja transmasti, koje su štetne za zdravlje.