Topli napitci, češnjak i med često se spominju kao provjerena pomoć kod prehlade, no njihova stvarna učinkovitost i dalje nije potpuno razjašnjena. Iako pojedine namirnice imaju korisna svojstva, njihov učinak u sprječavanju ili liječenju prehlade nije potvrđen jasnim znanstvenim dokazima.
Češnjak se često povezuje s antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem, ali dosadašnja istraživanja ne potvrđuju da njegova konzumacija može značajno utjecati na tijek prehlade.
Topli čajevi i napitci mogu ublažiti simptome jer toplina umiruje nadraženo grlo, a povećan unos tekućine pomaže tijelu tijekom oporavka.
Dodavanje meda ili šećera u napitke može kratkotrajno ublažiti grlobolju stvaranjem zaštitnog sloja na sluznici, no to je samo privremeni učinak.
Kadulja, poznata u narodnoj medicini, sadrži spojeve s potencijalno korisnim svojstvima, ali količine u čaju najčešće nisu dovoljne za snažniji terapijski efekt. Prekomjerno konzumiranje pritom može biti štetno.
Unatoč popularnim kućnim receptima, osnovni koraci za prevenciju prehlade ostaju isti: redovito pranje ruku, dovoljno sna, dovoljno tekućine i uravnotežena prehrana. Prirodni pripravci mogu olakšati simptome, ali ne mogu zamijeniti medicinsku pomoć kod težih ili dugotrajnih tegoba.





