Na našoj gastronomskoj sceni danas ne postoji kolektiv koji je toliko čvrsto povezan kao što je to slučaj s ovom skupinom međimurskih kuhara. Marko Palfi, Matija Bogdan, Maša Salopek, Ines Jurišić i Raul Lajtman – svi oni potječu iz iste regije i smatraju je izrazito važnom, čak i ako danas ne kuhaju svakodnevno u svojim domovima. Okupljeni u Čakovcu, potaknuti željom za stvaranjem posebnog, nostalgičnog ali i suvremenog menija, odlučili su spojiti svoje snage.
Zamisliti da pet vrhunskih chefova, svaki zaposlen u različitim dijelovima zemlje, zajedno kuha, djelovalo bi kao nemoguća misija. Svaki od njih ima vlastite ideje, recepte i obaveze, a međusobni susreti nisu svakodnevica. No, kada se povežu putem zajedničke regije, u njima proradi sjećanje na domovinu i toplina koja ih veže, bez obzira na udaljenost. Kada su odlučili prenijeti te osjećaje na tanjur, bilo je jasno da će se sve složiti kao u bajci – kuhanje će se dogoditi.
Organizacija je tekla glatko. Marko je odmah bio spreman za akciju i ponudio svoju kuhinju, Matija je uspio pronaći vremena između brojnih putovanja, Maša je stigla iz Rovinja nekoliko dana prije, Ines je došla iz čakovečke Beške, a Raul, najiskusniji među njima, s oduševljenjem je pronašao rupu u svom rasporedu da se priključi. Svi su bili tu od početka do kraja, s osmijehom na licu, sretni što mogu dijeliti svoje iskustvo, predstaviti svoje Međimurje i, što je najvažnije, svoju ljubav prema kuhinji i svojoj domovini.
Atmosfera u kuhinji Marka Palfija bila je posebna. Od trenutka kada je započeo s pripremom jela, nazvanog simbolično ‘Jezična barijera’ – jer tko je ikada u potpunosti razumio pet Međimuraca u razgovoru – pa sve do samog završetka, kada su se svi okupili na terasi, družili uz međimurska vina koje je osigurao poznati vinar David Štampar, osjećao se duh zajedništva i istinske povezanosti.
Počeli smo s Palfijevom kreacijom. On smatra da je jezik za njega divna namirnica i često ga koristi u kuhinji, u raznim oblicima – od tartara do juhe, gdje je kao temeljac upotrijebio upravo jezik. Za njega je taj projekt bio osobno vrlo važan, jer je želio na poseban način izraziti svoju ljubav prema jeziku i regiji kroz kulinarsku umjetnost.
“Prije nekoliko godina, kada sam i ja još bio mlad kuhar, postojala je ta neka istarska gastro scena, tamošnji kuhari koji su se držali skupa i predstavljali svoju regiju. I to je bilo toliko lijepo vidjeti. Prije, a i dugo nakon toga, mi u gastronomskom svijetu nemamo ništa slično. A sad imamo Međimurce koji nisu povezani samo jer moraju, nego jer to žele. Jako sam ponosan na ove ljude, na to što ovu našu lepu regiju predstavljaju na tako kvalitetan način. Mislim da je došlo vrijeme Međimurja”, komentirao je Palfi, dok smo ostatak ekipe okupljene oko velikog kuhinjskog otoka promatrali kako, gotovo skladno, sjeckaju povrće, mijese tijesto, miješaju umake i peru suđe.
“A jelo koje sam napravio zapravo je nešto što za mene predstavlja domaću kuhinju. Mi smo k‘o mali uvijek jeli salatu od maslačka i jaja, zato sam ubacio tu komponentu, jezik je prekrasna namirnica koju treba koristiti češće, a međimurska juha je za mene ono najbolje od sezone. Iskreno, ovo jelo napravio sam baš s guštom”, objasnio je dobro raspoloženi Palfi, koji je samo dan ranije završio višednevni festival u Čakovcu. Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr.