Ministar financija Marko Primorac konačno je priznao da su cijene hrane u Hrvatskoj previsoke i da i dalje rastu, unatoč usporenju inflacije. Prema statistikama, uključujući i podatke Eurostata, troškovi prehrane u zemlji su značajno porasli, čak i nakon smanjenja stope PDV-a na određene proizvode.
Cijene hrane porasle su u svim zemljama, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu, koja je počela kada smo uvodili euro. Na temelju Eurostatovih podataka, prosječna cijena hrane u Hrvatskoj viša je za 147 posto u odnosu na 2015. godinu, dok je prosjek EU 144 posto, a u Sloveniji 140 posto, s Austrijom na 136 posto.
Razlike u cijenama hrane među zemljama u našem okruženju nisu velike, obično do 10 posto. Ipak, pravi uvid u poskupljenje daje analiza rasta cijena osnovnih namirnica. Cijene ribe i plodova mora u Hrvatskoj porasle su za 142 posto, što je isto kao u EU, dok je u Sloveniji rast manji, 130 posto. Krumpir je poskupio za 62 posto od 2015., a u Sloveniji je dvostruko skuplji, dok je u Austriji cijena veća za 40 posto. Povrće je u Hrvatskoj poskupjelo za 143 posto, dok su cijene u Sloveniji i Austriji rasele nešto sporije.