Čakovec

Može li kuhano vino pomoći kod prehlade ili je to samo zimski mit?

Istaknuto

Popularno

Tijekom hladnijih dana i u vrijeme blagdana kuhano vino često se smatra napitkom koji može pomoći kod prehlade i osjećaja slabosti. Mnogi vjeruju da će ih ugrijati, olakšati simptome i ubrzati oporavak, no stvarnost je nešto drugačija.

Kuhano vino sadrži začine poput cimeta, klinčića i đumbira, koji se tradicionalno povezuju s osjećajem topline i ugode. Upravo zbog toga nakon konzumacije može doći do kratkotrajnog osjećaja olakšanja, osobito kod zimice i hladnoće.

Ipak, alkohol koji je dio ovog napitka može imati suprotan učinak na organizam. Umjesto da pomogne, može dodatno iscrpiti tijelo i pridonijeti gubitku tekućine, što nije poželjno kada se organizam već bori s prehladom.

Kuhano vino ne uklanja uzrok bolesti niti skraćuje njezino trajanje. U najboljem slučaju riječ je o napitku koji pruža trenutačni osjećaj topline i ugode, ali bez stvarnog učinka na oporavak.

Zbog toga se u slučaju prehlade preporučuju topli bezalkoholni napitci i dovoljan unos tekućine, dok kuhano vino može ostati dio blagdanskog užitka, ali ne i zamjena za brigu o zdravlju.

Nove objave: